Tredje verden

Forskellen mellem industri- og ulande

I Danmark har vi det godt, og set i lys af verdenshistorien eller bare verden omkring os, så kan man næsten sige, at vi alle sammen lever i ekstrem luksus. Ingen konge for bare et par hundrede år siden havde det så godt, som den almindelige dansker har det i dag. I al den luksus kan vi dog hurtigt komme til at glemme, at det ikke er alle verdensborgere, der har det lige så godt som os. Vi har faktisk ligefrem et begreb for disse fattige lande, der ofte ligger syd for ækvator, eller i hvert fald syd for de danske grænser: Den tredje verden.

Forskel på velstand

Her er det derfor formålet at oplyse danskernes viden om den tredje verden og forskellen mellem vores luksuriøse liv i Danmark og livet i den tredje verden. Man må dog aldrig forglemme, at dette bare er et generelt billede. Der er uden tvivl rige afrikanere, der lever i bedste velgående, ligesom der sikkert også er danskere, der lever et ekstremt hårdt liv uden megen materiel eller åndelig velstand.

Særligt den materielle velstand er dog årsag til mange af de forskelle, vi kan observere mellem den tredje verden og et land som Danmark. Mange lever i gamle huse uden megen beskyttelse fra vind og vejr. Der er sågar stadig mennesker i den tredje verden, der bor i lerklinede hytter, og som hver dag bliver nødt til at gå flere kilometer for at hente vand til mad, tøjvask og meget andet. Med det i mente, bliver man lige pludselig forfærdeligt glad for sin vandhane.

Teknologiens fremspring

Som teknologien skrider frem, bliver denne også en større og større differentierende faktor mellem den tredje verden og et land som Danmark. Selv internettet, som er en af de største opfindelser i nyere tid, og som de fleste danskere slet ikke ville kunne forestille sig en hverdag uden, har endnu ikke rigtig vundet indpas i den tredje verden. Internettet er dog også på vej i den del af verden.

For eksempel bliver der gjort bestræbelser på at få flere satellitter i rummet, så alle områder kan få godt og hurtigt internet, og der er også flere landmænd i den tredje verden, som bruger mobiltelefonen og internettet som en fast del af deres arbejde. De har dog på ingen måde den samme digitale infrastruktur eller dagligdagsimplementering, som vi har i Danmark og resten af den vestlige verden. Her kan vi bare købe noget online, og så ved vi, at det står foran vores dør få dage efter. Det gør sig gældende med alt fra dagligvarer til sexlegetøj til voksne til den nyeste teknologi.

En anden fællesnævner for mange tredjeverdenslande er dårligt fungerende politik. Flere og flere af landene bliver til demokratier, men demokrati er desværre ikke bare lige noget, man lærer. Det kan også godt mærkes i sådanne lande, hvor korruption og militærkup er hverdagen. Så kan man blive helt glad for de personskandaler, der præger dans politik. Viden om den tredje verden skal dog ikke bare gøre os taknemmelige. Det skal også gerne være inspiration til at gøre en forskel.